九成按揭輕鬆攪掂,把握逆市上車良機

2016 年頭,樓市開始逆轉,首當其衝的固然是之前炒貴了的所謂豪宅,然後漫延到一般住宅,或許有人會認為樓市會進一步下跌至 SARS 的地步,市場上自然會少了一批購買力,但他們還是蠢蠢欲動,靜待時機。而一般用家,尤其是年輕人,多數更不會輕易入市,但當大市上升或政府政策修改時才開始部署入市便大嘆太遲了,這些情況係股票市場屢見不鮮。

不少人包括筆者阿媽都教落,有錢投資點都係買磚頭好,我好後悔無聽阿媽講,身邊好幾個同齡的朋友畢完業就埋頭苦幹儲錢買樓 ( 當時還有九成按揭同九成半按揭 ),今時今日已經有幾層樓或幾百萬 CASH 係手,咁投資無錯係要講經驗,講天時地利人和,但佢哋不約而同咁話,買磚頭,自己有需要就係時候,買自己都會住得舒服的就唔會買錯。

今時今日,金管局規定要做到九成要樓價四百萬以下先做到,要過壓力測試,仲要過 MC ( 香港按揭證劵有限公司 ),過到仲要買按揭保險,講真有幾多個打工仔會過到,好多人都係過到與過唔到之間,MC 的審慎態度又簡直令人覺得佢唔想香港人買樓咁,申請過程繁複時間沉長,申請人壓力極大,想了又想,未買先驚,遲遲未入市。

其實可以嘗試聯絡一些可靠的顧問團隊,幫申請人計好晒所有預算,可負擔樓價,確保做到九成按揭,等買家可以放心去馬,買左之後又可跟足全程,安心上會,正所謂把握逆市上車良機!

 

 

0 回復

發表評論

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *